BANNER-WEBSITE-CULTUUR-INCLUSIEF.png

Wat doen we?

 

We zorgen voor meer culturele diversiteit binnen onze organisatie.

We spreken met elkaar af dat bij de volgende cultuurplanperiode (start 2025) een substantieel deel van ons personeel een cultureel diverse achtergrond heeft. Dit geldt voor alle niveaus in de organisatie: van baliemedewerker tot programmamaker en van (advies)commissie tot management, raad van toezicht en bestuur. We doen dit door onze werving- en selectieprocedures opnieuw in te richten, kennis hierover uit te wisselen en eventueel plaats te nemen in elkaars sollicitatiecommissies. We vinden dat er meer in- en doorstroom moet komen in de sector en binnen onze instellingen, vooral bij belangrijke posities. 

We starten de discussie over vaste benoemingstermijnen op topposities waarbij het uitgangspunt van een maximale benoemingstermijn zoals die geldt bij de landelijke cultuurfondsen (max 5 jaar met eenmalig de optie tot herbenoeming) in onze optiek een logisch uitgangspunt is. Bij het overwegen van een herbenoeming moet in de discussie tussen Raad van Toezicht, bestuur en directie bovendien sprake zijn van het principe ‘pas toe of leg uit’ in lijn met de code Goverance Cultuur. Dit doel is geen eindpunt, maar slechts een begin van een strategisch personeelsbeleid.

We zorgen voor training en begeleiding.

Met een op maat gemaakt trainings- en begeleidingstraject geven we een impuls aan de instroom van nieuw personeel, en nieuwe leden van raden van toezicht en besturen. Talenten met een bi-culturele achtergrond, die aan het begin staan van hun loopbaan in de culturele sector, bieden we een traineeprogramma. Zij kunnen in werktijd rekenen op ondersteuning van een mentor, en krijgen ruimte voor scholing en netwerk- en intervisiebijeenkomsten. Hiervoor werken we samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam, het hoger beroepsonderwijs in Rotterdam en wervingsbureaus gespecialiseerd in diversiteit.

We zorgen voor een veilige werkomgeving.

In onze instellingen worden discriminatie, racisme en vooringenomenheid actief bestreden. Medewerkers worden aangemoedigd om misstanden aan te kaarten. Om dit makkelijker te maken en een veilig klimaat te creëren, stellen we altijd een vertrouwenspersoon aan buiten onze organisaties aan. Gedragscodes maken we zichtbaar voor medewerkers en publiek, zodat iedereen weet dat racisme en discriminatie onacceptabel zijn.

We zorgen voor gelijkwaardigheid in onze programma’s.

We vinden het normaal dat kunstenaars, artiesten, schrijvers en programmamakers met diverse culturele achtergronden deelnemen, en garanderen fair pay en passende erkenning voor hun werkzaamheden. We rekenen af met het idee dat een incidenteel randprogramma genoeg is om marginalisering en uitsluiting tegen te gaan. Inhoudelijk houden we elkaar scherp. Dat betekent dat we elkaar attenderen op latent racisme in programmering, educatie en publiciteit. Ook zorgen we ervoor dat programmeurs, curatoren en jury’s voldoende oog hebben voor uitsluiting en racisme in hun vak.